Oświetlenie robocze na bagażniku - montaż
Moderator: luk4s7
Re: Oświetlenie robocze na bagażniku - montaż
To dużo wyjaśnia
.

Dzisiaj tylko trochę objaśnień w skrzyneczce poczyniłem. Jutro mam plan na jakieś większe działanie 

- Załączniki
-
- 20241227_192720a.jpg (52.75 KiB) Przejrzano 1701 razy
- Jake
- Moderator
- Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
- Kontakt:
Super, fajnie, ze idzie do przodu. Jak sie etykieciarka sprawuje? 

Drukarkę mam taką (Brother H-107:
https://strefadrukarek.pl/pl/products/d ... BcEALw_wcB
Jeszcze nie znam wszystkich funkcji ale działa bez zarzutu.
Dzisiaj wreszcie skończyłem podstawkę pod skrzynkę przekaźników i gdyby nie fakt, że w Ekowarsztacie brak prądu
to bym zakończył działania w komorze silnika i przeniósł się do kabiny. A tak to zarobiłem resztę końcówek i czekam na opcję zelektryfikowaną bo jeszcze jeden kabelek zlutować muszę.
Moja nowa zaciskarka (Bass 6359) wymiata
https://www.basspolska.com/zestaw-szczy ... SustILtRRv
https://strefadrukarek.pl/pl/products/d ... BcEALw_wcB
Jeszcze nie znam wszystkich funkcji ale działa bez zarzutu.
Dzisiaj wreszcie skończyłem podstawkę pod skrzynkę przekaźników i gdyby nie fakt, że w Ekowarsztacie brak prądu

Moja nowa zaciskarka (Bass 6359) wymiata

https://www.basspolska.com/zestaw-szczy ... SustILtRRv
- Załączniki
-
- 20241228_131617a.jpg (66.64 KiB) Przejrzano 1661 razy
Stoję przed ostatnią już częścią prac czyli montowaniem klawiszy. Będą 4. Na dwa lewe mam oryginalne otwory w desce, w które klawisze wchodzą "na klik". Pozostają 2 prawe, na które w desce są tylko wytłoczone lekko miejsca. Mam od Jake'a ramkę na te dwa prawe, ale po dzisiejszych przymiarkach potrzebuję konsultacji.
1) Nie chcę wiercić żeby zminimalizować ilość paprochów więc obadałem, że można wyciąć otwory lutownicą no i potem dopasować pilnikiem.
2) Wklejenie ramki wymaga wycięcia fragmentu deski jak na zdjęciu. Czyli cała oryginalna górna krawędź (na długości ramki) jest wymieniona. Tyle, że tam jest zaczep (ten w zielonej obwódce). Zastanawiam się, czy jego brak nie wpłynie na sztywność powtórnego zamocowania deski.
3) Górna krawędź oryginalnej deski z prawej strony jest pokryta czymś co chyba niweluje skrzypienie. Czy na wklejona ramkę mogę nakleić zwykłą mechatą taśmę izolacyjną.
4) No i wreszcie jak tę ramkę połączyć z deską. Na klej czy jest jakiś lepszy sposób?
1) Nie chcę wiercić żeby zminimalizować ilość paprochów więc obadałem, że można wyciąć otwory lutownicą no i potem dopasować pilnikiem.
2) Wklejenie ramki wymaga wycięcia fragmentu deski jak na zdjęciu. Czyli cała oryginalna górna krawędź (na długości ramki) jest wymieniona. Tyle, że tam jest zaczep (ten w zielonej obwódce). Zastanawiam się, czy jego brak nie wpłynie na sztywność powtórnego zamocowania deski.
3) Górna krawędź oryginalnej deski z prawej strony jest pokryta czymś co chyba niweluje skrzypienie. Czy na wklejona ramkę mogę nakleić zwykłą mechatą taśmę izolacyjną.
4) No i wreszcie jak tę ramkę połączyć z deską. Na klej czy jest jakiś lepszy sposób?
- Załączniki
-
- Dwa prawe miejsca na klawisze do zrobienia.
- 20250103_135856a.jpg (60.74 KiB) Przejrzano 1512 razy
-
- ramka do wklejenia
- 20250103_212734a.jpg (30.26 KiB) Przejrzano 1512 razy
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
1) Zdejmij panel i wez do domu, nie rob tego na aucie. Raz, ze nie zrobisz tego ani dokladnie, ani poprawnie, dwa jest ZIMNO, ta ramka jest zrobiona z ABSu, ktory po 30 latach jest kruchy jak trzy diably. To bedzie chwila, doslownie chwila nieuwagi i Ci peknie przy obrobce. Wez do domu - zostaw na kilka godzin - ma byc w temperaturze pokojowej.
2) Z zaczepem mozna na dwa sposoby - albo wycinac tak zeby sie ostal, albo go odciac i przyspawac pozniej. A jesli nie jest to mozliwe bo przycisk bedzie przeszkadzal to trzeba sie tego pozbyc albo przesunac w inne miejsce - panel przez to nie odpadnie
3) Ta tasma to jest specjalna tasma do plastikow deski rozdzielczej i faktycznie zapobiega skrzypieniu. Chcesz to mam taka.
4)Juz mowilem - nie wklejanie. Wspawanie. Zaden klej tego nie zlapie tak porzadnie jak przetopienie materialu. Wytnij stare zaslepki tak zeby ramka ode mnie wchodzila scisle ale nie na sile. Podjedz do dowolnego czlowieka do spawa plastiki, w Krakowie takich sporo. Jak bedziesz mial szczescie to zrobi Ci od reki, ewentualnie zostawisz na dwa dni. Szukaj w gooogle pod "spawanie plastikow", "spawanie/naprawa zderzakow" etc. To popularna usluga. PS. Idiotycznie to Toyota zrobila ze sa dwa miejsca z zaslepkami i dwie udawane ramki ale slepe. Nie mam pojecia czym sie kierowano...
2) Z zaczepem mozna na dwa sposoby - albo wycinac tak zeby sie ostal, albo go odciac i przyspawac pozniej. A jesli nie jest to mozliwe bo przycisk bedzie przeszkadzal to trzeba sie tego pozbyc albo przesunac w inne miejsce - panel przez to nie odpadnie

3) Ta tasma to jest specjalna tasma do plastikow deski rozdzielczej i faktycznie zapobiega skrzypieniu. Chcesz to mam taka.
4)Juz mowilem - nie wklejanie. Wspawanie. Zaden klej tego nie zlapie tak porzadnie jak przetopienie materialu. Wytnij stare zaslepki tak zeby ramka ode mnie wchodzila scisle ale nie na sile. Podjedz do dowolnego czlowieka do spawa plastiki, w Krakowie takich sporo. Jak bedziesz mial szczescie to zrobi Ci od reki, ewentualnie zostawisz na dwa dni. Szukaj w gooogle pod "spawanie plastikow", "spawanie/naprawa zderzakow" etc. To popularna usluga. PS. Idiotycznie to Toyota zrobila ze sa dwa miejsca z zaslepkami i dwie udawane ramki ale slepe. Nie mam pojecia czym sie kierowano...
Kilka dni temu przyszły piktogramy na klawisze od MOMAN. Bardzo ładnie zrobione. Po założeniu pasują idealnie. Ostatecznie żaróweczka na ikonce świateł będzie zielona a informacja o włączeniu biała (w realu żółtawa). Stare nakładki zdjąłem przebijając delikatnie w miejscu ikonki grzania szyby (bo skompletowałem 4 takie klawisze) i podważając. Ciekawostka, o której nie wiedziałem: zielona barwa powstawała nie przez zielony kubraczek na żaróweczce lecz kawałek zielonej folijki na spodniej stronie ikonki.
Wszystkie żaróweczki wymienione na nowe. Sprawdziłem na krótko te białe i świecą. Nie wiem tylko jak połączyć kabelki aby sprawdzić te zielone pod ikonką świateł.
Teraz został tylko montaż wszystkiego na desce...
Wszystkie żaróweczki wymienione na nowe. Sprawdziłem na krótko te białe i świecą. Nie wiem tylko jak połączyć kabelki aby sprawdzić te zielone pod ikonką świateł.
Teraz został tylko montaż wszystkiego na desce...
- Załączniki
-
- 20250111_102227a.jpg (56.13 KiB) Przejrzano 1374 razy
-
- 20250111_105554a.jpg (35.52 KiB) Przejrzano 1374 razy
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
Awwwwww! <3 <3 Przyszly!! Ale sliczniuchy.Synto pisze: 11 sty 2025, 21:29 Kilka dni temu przyszły piktogramy na klawisze od MOMAN. Bardzo ładnie zrobione. Po założeniu pasują idealnie.
Nie calkiem prawdaSynto pisze: 11 sty 2025, 21:29 Ciekawostka, o której nie wiedziałem: zielona barwa powstawała nie przez zielony kubraczek na żaróweczce lecz kawałek zielonej folijki na spodniej stronie ikonki.

A pokazalem na poprzedniej stronie! Zdjecie. O to:Synto pisze: 11 sty 2025, 21:29 Nie wiem tylko jak połączyć kabelki aby sprawdzić te zielone pod ikonką świateł.
Plus tam gdzie zielony krokodylek, minus tam gdzie czarny krokodylek - ma swiecic zielona zaroweczka wtedy.
Sprawdziłem no i... nie całkiem fajnie.
Po pierwsze zieleń jest blada, słabo wyrazista.
Po drugie są różnice w intensywności. Jedna żaróweczka jest brawie biała. Myślę że to wina nierównomiernego pokrycia ich farbą. Da się jakoś, czymś jeszcze napylić aby zintensyfikować ten zielony?
Po pierwsze zieleń jest blada, słabo wyrazista.
Po drugie są różnice w intensywności. Jedna żaróweczka jest brawie biała. Myślę że to wina nierównomiernego pokrycia ich farbą. Da się jakoś, czymś jeszcze napylić aby zintensyfikować ten zielony?
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
Mozesz sprobowac zielona farbke do szkla. Ale Ja jestem fanem silikonowych kapturkow. Efekt jest duzo lepszy.
Chyba kupię i potestuję... bo ten zielony mnie rozczarował lekko
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
Ja nie znam innego miejsca ktore tym handluje niz InterLumen:
https://www.interlumen.com/szukaj.html/ ... ak/ean=tak
Oni maja wysylke od minimum 70zl. Jesli bys zamawial - daj mi prosze znac. Dorzuce sie do zamowienia - mam kilka potrzeba ale nie zamawialem bo sa wlasnie ponizej 70zl.
https://www.interlumen.com/szukaj.html/ ... ak/ean=tak
Oni maja wysylke od minimum 70zl. Jesli bys zamawial - daj mi prosze znac. Dorzuce sie do zamowienia - mam kilka potrzeba ale nie zamawialem bo sa wlasnie ponizej 70zl.
Fajna opcja!!
A ja dzisiaj zamówiłem kapturki 3/3,5 mm w INTER-LUMEN i niestety czerwonych i żółtych już nie ma
Zielonych mieli akurat 4 szt a niebieskich zamówiłem na zapas. Ale ostateczne potwierdzenie będzie jak sprawdzą w magazynie więc drżę o te zielone.
A ja dzisiaj zamówiłem kapturki 3/3,5 mm w INTER-LUMEN i niestety czerwonych i żółtych już nie ma