Przesiedziałem w święta dwa dni przy tym moim problemie i cholerą bez efektu.
Odpowiem najpierw na pytania.
Jaka jest wartość napięcia odczytywana przez sondę lambda przy tych zaniżonych obrotach?
Poprzednia sonda miała wypaloną uszczelkę przy tłumiku i urwaną była jedna sruba mocująca. Naprawiłem, kupiłem nową sondę, podłączyłem.
Zrobiłem test jaki sugerują w manualu. Podłączyłem miernik analogowy. Napięcie faluje od 2V do 6V około 9 razy w ciągu 10s. więc wychodzi, że OK.
Jak jest ustawiony zderzak przepustnicy?
Również zgodnie z manulaem.
jak jest ustawiony TPS w pozycji zamkniętej przepustnicy?
Czujnik pozycji przepustnicy rownież wskazuje rezystancje w mieszczące się w zakresach podanych w manualu, po tym jak podkładam blaszkę 0,5mm a potem 0,8mm.
Styki Zakres Jest u mnie
0,0 mm VTA- E2 0,47 -6,1 kOhm 0,625 kOhm
0,5mm IDL - E2 2,3 or less kOhm 0,768 kOhm
0,8mm IDL - E2 Infinity nieskonczoność
VTA-E2 3,1-12,1 kOhm 4,33 kOhm
VL-E2 3,9 - 9,0 kOhm 5,54kOhm
jak jest ustawiony wkręt bypasu wolnych obrotów?
Wykręcony, wystaje teraz około 1mm. Wkręcanie go nie wiele zmienia, dopiero pod koniec jeszcze bardziej spadaja obroty
jest ustawiony bimetal IAC?
około milimetr głebiej w gwincie. Testowany na gorące wodzie, około 60 stopni Celcjiusza otwiera się.
Na pewno pracują wszystkie cylindry na wolnych?
Tego nie jestem pewien, nie wiem jak si upewnić. Jedynie co to Iskra jest na wszystkich swiecach, wtryskiwacze sprawdzałem wcześnej. Pompa paliwa na stałe, i z baterii otwierałem wtryskiwacze. Wszystkie ładnie rozpylały i nie ciekły. No chyba że coś teraz znowu padło.
Ten silnik to bardzo prosta jednostka (od strony sterowania). Więc spora część nastaw jest czysto mechaniczna. Trzeba po prostu metodycznie posprawdzać wszystkie punkty.
Tym większy wstyd. Nie wiem co jest nie tak i gdzie szukać dalej... Może coś jeszcze poradzicie.