Dostałem na testy i mam już kilka spostrzeżeń na temat tego sprzętu
1.Budowa
Tak jak pierwszy Tread zewnętrznie wyglądał jak ZUMO XT tak Tread 2 wygląda rak samo jak ZUMO XT2. Ta sama obudowa, różniąca się jedynie szarymi dodatkami żeby nie pomylić tych sprzętów gdy będą leżały obok siebie na stole
Nowe klapki wydawały mi się fajniejsze dopóki jednej niechcący nie urwałem (w poprzedniku raczej niemożliwe)
W zestawie nie ma już przystawki do jazdy grupowej
Uwaga- jeśli sprzęt podłączymy do USB2.0 pojawi się komunikat ze nawigacja nie będzie ładowana
Urządzenie ładuje się i pasuje do uchwytu ze starego ZUMO/Traeda ale w druga stronę już nie (na nowym uchwycie są odpowiednie wypustki żeby nie dało się tego zrobić) nowy uchwyt podje wyższe napięcie
W zestawie nie ma przystawki samochodowej z kablem pod zapalniczkę, jest tylko kabel do mocowania na stałe
Ekran identyczny jak w ZUMO xt2 bardzo jasny, dobrze widać pod ostrymi katami
2. Obsługa
Menu zupełnie inne, choć funkcje podobne jak w każdym Garminie
Na ekranie mamy tradycyjnie symbol leżących rąbów pod którym mamy ładnie narysowane mapki z wyborem warstw. Można łatwo zmienić za mapę satelitarna czy topo, na to wyświetlić szlaki Offroad, poziomice itp
Najważniejsza różnica w stosunku do ZUMO jest ze w zwykłej nawigacji drogowej zaznaczmy czy doduszamy jazdę drogami gruntowymi - TU JEST ODWROTNIE - dopuszczamy lub nie jazdę asfaltem.
Jest tez możliwość stopniowania jak bardzo terenowa trasa ma to być (w ustawieniach głównych) lub po wyszukaniu punktu suwakiem
Nawigacja ma tez opcje ustawiania gabaryty pojazdu oraz jak bardzo terenowy on jest (napęd na jedna lub dwie osie)
3. Mapy
W standardzie CNE ale… cała Europa, Obie Ameryki, Afryka i bliski wschód
Można dograć swoje mapy, wgrywa się je na kartę pamięci
Tak samo traki
Uwaga gdy wgrałem mapę to po usunięciu jej w czytniku (w nawigacji pod kompem nie jest to możliwe) i włożeniu w nawigację pojawił się czarny ekran błędu. Ale po 30s system wrócił
Wybór mapy niezależnej trochę utrudniony. W menadżerze map ich nie ma. Dopiero wchodzimy w opcje zainstalowane mapy i tu są.
I tu jest jeden mały zonk - jeśli zmienimy na mapę satelitarna i potem znów na drogowa to system przełącza sie na widoczność wszystkich map i widząc ze są pokazywane jedna na drugiej dwie mapy na raz
Ciekawe jest ze w trybie map satelitarnych można teraz wybrać czy drogi z mapy drogowej maja być widoczne czy tylko satelita
Opcja wyświetlania szlaków to nie na nasze klimaty. Owszem są i sprawdziłem ze kilka prowadzi przez zamknięty poligon wojskowy przy którym mieszkam
4.Prowadzenie na drodze
Działa dużo lepiej niż ZUMO, nie szuka na sile głównych dróg co pokazywałem w innych moich postach. ZUMO xt2 ma ten sam błąd a Tread działa pod tym względem dużo sensowniej
5.Na szlaku
Teoretycznie to największa zaleta Treada - w ZUMO pozwalałem na drogi gruntowe a on i tak ich nie wybierał jadąc naokoło
Tread naprawdę skraca drogi i szuka bezdroży. Niestety powiem Wam ze nie jest to zupełnie dobre rozwiązanie. Tak jak wspomniałem mieszkam przy poligonie i gdy wybrałem szlaki terenowe to spokojnie prowadzi mnie pod zakazy. Tożsamość drogi leśne z zakazem ruchu
Test VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=y-lL-Xw21mk
[TEST] Nawigacja Garmin TREAD 2 - jak to dzoała?
Moderator: luk4s7
[TEST] Nawigacja Garmin TREAD 2 - jak to dzoała?
- Załączniki
-
- Test nawigacji TREAD 2 od Garmina
- TREAD2.jpg (37.48 KiB) Przejrzano 1676 razy