Wyciagarka Escape Evo czy cos innego?
Moderator: luk4s7
- Jake
- Moderator
- Auto: Toyota 4-Runner 3.4 V6 1991
- Kontakt:
Re: Wyciagarka Escape Evo czy cos innego?
Rokfor nie popelnil bledu xd obaj rozmawiacie po prostu o czym innym, Ty o swojej windzie, on ogolnie o windach swiata xd
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
To po prostu jest ta jedyna, ta wlasciwa... ta wybrana.
- Rokfor32
- Klubowicz
- Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
- Kontakt:
Ale że co - chciał byś, żebym zgadł co spowodowało usterkę - bez osobistego zbadania urządzenia?
Napisałem Ci ogólnie, co może być przyczyną takiego stanu, i co typowo wywołuje takie usterki. Szczotki nie rozlatują się same z siebie - chyba że są wyjątkowo badziewnie wykonane (lub, jako że to spiek - po prostu nieprawidłowo spieczone).
Zdradzę Ci jednak "sekret" - to taki element jak łożyska toczne: toyota, pomimo że branduje łożyska swoim logiem (na pudełku) - to przecież ich sama nie wykonuje. Robi to podwykonawca - inna duża firma - która łożyka robi dla wszystkich, nie tylko toyoty. Zatem trafienie na uszkodzone łożysko nie oznacza, że Toyota coś z łożyskiem spaprała. Co więcej - jest niezwykle mało prawdopodobne, że spaprała coś fabryka łożysk - bo reżim technologiczny i masowość produkcji czynią taki scenariusz wyjątkowo mało prawdopodobnym. Czyli, znajdując uszkodzone łożysko z prawdopodobieństwem wyższym niż 99% należy szukać tego - co je uszkodziło, a nie zastanawiać się, czy łożysko było z gównolitu.
Podobnie jest w przypadku silników wyciągarek. Z prawdopodobieństwem graniczący z pewnością producent tego silnika sam nie wykonuje szczotek - zamawia je u producenta - który takich szczotek klepie w milionach sztuk. Więc, podobnie jak z łożyskami wyżej, szansa że szczotki rozpadły się "same z siebie" jest bardzo mała. Więc należy dokładnie przepatrzyć wszystko wokół - bo "coś" je zniszczyło.
Wyżej Ci napisałem, ogólnie, co zwykle niszczy silniki komutatorowe. Chcesz - skorzystaj. Nie chcesz - pozostań sobie przy tezie, że producent dał ciała, marka nic nie znaczy, i uj wie czemu, ale się rozpadło.
Napisałem Ci ogólnie, co może być przyczyną takiego stanu, i co typowo wywołuje takie usterki. Szczotki nie rozlatują się same z siebie - chyba że są wyjątkowo badziewnie wykonane (lub, jako że to spiek - po prostu nieprawidłowo spieczone).
Zdradzę Ci jednak "sekret" - to taki element jak łożyska toczne: toyota, pomimo że branduje łożyska swoim logiem (na pudełku) - to przecież ich sama nie wykonuje. Robi to podwykonawca - inna duża firma - która łożyka robi dla wszystkich, nie tylko toyoty. Zatem trafienie na uszkodzone łożysko nie oznacza, że Toyota coś z łożyskiem spaprała. Co więcej - jest niezwykle mało prawdopodobne, że spaprała coś fabryka łożysk - bo reżim technologiczny i masowość produkcji czynią taki scenariusz wyjątkowo mało prawdopodobnym. Czyli, znajdując uszkodzone łożysko z prawdopodobieństwem wyższym niż 99% należy szukać tego - co je uszkodziło, a nie zastanawiać się, czy łożysko było z gównolitu.
Podobnie jest w przypadku silników wyciągarek. Z prawdopodobieństwem graniczący z pewnością producent tego silnika sam nie wykonuje szczotek - zamawia je u producenta - który takich szczotek klepie w milionach sztuk. Więc, podobnie jak z łożyskami wyżej, szansa że szczotki rozpadły się "same z siebie" jest bardzo mała. Więc należy dokładnie przepatrzyć wszystko wokół - bo "coś" je zniszczyło.
Wyżej Ci napisałem, ogólnie, co zwykle niszczy silniki komutatorowe. Chcesz - skorzystaj. Nie chcesz - pozostań sobie przy tezie, że producent dał ciała, marka nic nie znaczy, i uj wie czemu, ale się rozpadło.
- Rokfor32
- Klubowicz
- Kontakt:
Tak jako dygresja, w temacie.
Wyciągarka to silnik szeregowy prądu stałego. Podpina się go (wraz z zespołem styczników) nieco specyficznie, żeby ową "szeregowość" uzyskać w obu kierunkach. Ale - znam z autopsji - potrafią się znaleźć w przyrodzie "spece" - co są to w stanie spiąć .... równolegle. Osobno uzwojenie statora, i osobno wirnika.
Co ciekawe - to nawet - acz przez chwilę - jest w stanie działać .,...
Wyciągarka to silnik szeregowy prądu stałego. Podpina się go (wraz z zespołem styczników) nieco specyficznie, żeby ową "szeregowość" uzyskać w obu kierunkach. Ale - znam z autopsji - potrafią się znaleźć w przyrodzie "spece" - co są to w stanie spiąć .... równolegle. Osobno uzwojenie statora, i osobno wirnika.
Co ciekawe - to nawet - acz przez chwilę - jest w stanie działać .,...
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
No tak, to oczywiste, przeciez na krotko sie testuje winde mostkujac dwa zlacza i podlaczajac +12V pod trzecie
Jeszcze nie slyszalem zeby ktos chcial to rownolegle podlaczac XD Ciekawy zamysl, nie powiem.
Jeszcze nie slyszalem zeby ktos chcial to rownolegle podlaczac XD Ciekawy zamysl, nie powiem.
- Rokfor32
- Klubowicz
- Kontakt:
Masz na silniku trzy piny. Dwa od statora, trzeci od rotora/szczotek (plusowy), I czwarty - masa rotora (i masa szczotek).
Spięcie tego równolegle ... Cóż. Aż się prosi ...
I - co ciekawe - na chwilę to zadziała. jak zapodasz plus do rotora, a stator zepniesz plus/minus (za miast w szeregu) - to uzyskasz warunki takie - jak ma winda w ekstremalnie silnym obciążeniu. tyle - że również wtedy, kiedy winda si kręci luzem (tak spięty silnik będzie pracował jako max obciążony również bez fizycznego obciążenia). I - nawet da się zmieniać kierunek obrotów (przez zmianę polaryzacji statora) ...
Jak wspomniałem - spotkałem już takowe rozwiązanie - stąd wiem, ze się tak da (sam bym chyba jednak na to nie wpadł) ...
Spięcie tego równolegle ... Cóż. Aż się prosi ...
I - co ciekawe - na chwilę to zadziała. jak zapodasz plus do rotora, a stator zepniesz plus/minus (za miast w szeregu) - to uzyskasz warunki takie - jak ma winda w ekstremalnie silnym obciążeniu. tyle - że również wtedy, kiedy winda si kręci luzem (tak spięty silnik będzie pracował jako max obciążony również bez fizycznego obciążenia). I - nawet da się zmieniać kierunek obrotów (przez zmianę polaryzacji statora) ...
Jak wspomniałem - spotkałem już takowe rozwiązanie - stąd wiem, ze się tak da (sam bym chyba jednak na to nie wpadł) ...
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
Nie no, nie musisz tlumaczyc ze cztery kolki da sie spiac na wiecej niz jeden sposob xD
Ja wyrazelm niedowiezanie ze ktos mogl wpasc na taka idee
Ja wyrazelm niedowiezanie ze ktos mogl wpasc na taka idee
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
Wykielkowalo dzis na allegro cos takiego:
https://allegro.pl/oferta/wyciagarka-el ... 4776727650
Sprzedawca z Chin. Wszystko ma w cenie ok 40% normalnych. Takze prostowniki/przetwornice itp.
https://allegro.pl/oferta/prostownik-in ... 4777137748
Ciekawe. W sumie mozna zaryzykowac - Produkty Dragonwinch czy Ideal i tak sa produkowane w PRC, a allegro zapewnia ochrone przed oszustwami.
https://allegro.pl/oferta/wyciagarka-el ... 4776727650
Sprzedawca z Chin. Wszystko ma w cenie ok 40% normalnych. Takze prostowniki/przetwornice itp.
https://allegro.pl/oferta/prostownik-in ... 4777137748
Ciekawe. W sumie mozna zaryzykowac - Produkty Dragonwinch czy Ideal i tak sa produkowane w PRC, a allegro zapewnia ochrone przed oszustwami.
Na pewno ściema ! Gwarancję przed oszustwem da Ci płatność paypalem! Jeżeli inaczej to dostanie gość pieniądze poobraca i odda (prawdopodobnie)
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
Albo sciema, albo dumping cenowy. Ile to razy kupowalem cos na aliexpress za 1/3 normalnej wartosci sklepowej.
Zaryzykowalem, kupilem prostownik Ideal 400A z rozruchem, 116zl XD (normalna cena 480-550zl). Jak nie przyjdzie, albo przyjdzie cegla to mysle ze z programu ochrony kupujacyh allegro sie to odzyska. Zreszta to na tyle niska kwota ze sie nie boje.
Zaryzykowalem, kupilem prostownik Ideal 400A z rozruchem, 116zl XD (normalna cena 480-550zl). Jak nie przyjdzie, albo przyjdzie cegla to mysle ze z programu ochrony kupujacyh allegro sie to odzyska. Zreszta to na tyle niska kwota ze sie nie boje.
Też parę razy próbowałem i nigdy się nie udało! Ostatni mi płacze żebym mu usunął negatywaale oczywiście nadzieja zawsze jest Napisz gdyby się udało!Jake pisze: ↑28 lis 2023, 12:13Albo sciema, albo dumping cenowy. Ile to razy kupowalem cos na aliexpress za 1/3 normalnej wartosci sklepowej.
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
A pewnie, napisze w obu przypadkach Ja sie nie napalam - ot traktuje to jako eksperyment o niskim ryzyku
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
Yep, oszustwo, aukcje usuniete, konto typa zawieszone, dzis zwrocili mi kase z programu ochrony.
Niestety nie ma kolorowo, takie okazje nie istnieja, ale nic nie stracilem.
Niestety nie ma kolorowo, takie okazje nie istnieja, ale nic nie stracilem.
- Jake
- Moderator
- Kontakt:
@kylon, ta winda od Cb jeszcze aktualna?
Jestem zainteresowany.
I czy moglbys na nia wystawic fakture?
Jestem zainteresowany.
I czy moglbys na nia wystawic fakture?
- Załączniki
-
- IMG-20241109-WA0007.jpg (31,01 KiB) Przejrzano 666 razy
-
- IMG-20241109-WA0008.jpg (29,98 KiB) Przejrzano 666 razy
-
- IMG-20241109-WA0010.jpg (29,78 KiB) Przejrzano 666 razy
-