Zakup nowego hiluxa w 2024

Moderator: luk4s7

Awatar użytkownika
tadeo
Klubowicz
Auto: VDJ 76 i 150
Kontakt:

Zakup nowego hiluxa w 2024

Post autor: tadeo »

Kochani, wyprowadźcie mnie z błędu:)

Ponieważ goły hilux kosztuje 150 tys netto i jest hiluxem, to czy:
(teraz lista pytań).
1. Odliczę od niego 23% VAT bez prowadzenie chorej księgowości
2. Jak nadaję się jako alternatywa do osobowych samochodów w celu robienia tras po 150 km w jedną stronę zima lato
3. Wersja z krótka kabiną w ogóle ma sens?
4. Jazda i parkowanie po mieście (to chyba pytanie bez sensu, bo wiem że ch..o, no ale może?:)
5. Czy nadaje sie jako tzw daily
6. Użytkowo, wożenie szpeja budowlanego, itp, czyli korzystanie z niego jak z mini ciężarówki, kupować box, nie?

Czy może już kupić "amerykańca" :)

Awatar użytkownika
tadeo
Klubowicz
Kontakt:

Re: Zakup nowego hiluxa w 2024

No więc jak komuś, tak ja mi wpadnie do łba pomysł zakupu HiLuxa, to trzeba dać sobie na wstrzymanie.
Wiosną 2025 ma być premiera nowego HiLuxa, ma być Workmate i ma być konkurencja dla Raptora :)

Diego
Auto: Hilux 2008

Post autor: Diego »

Ad 1. Z tego co wiem można odliczyć VAT (nie wiem jaki)
Ad 2. Od 3 lat jeżdżę modelem 2008r D-2.5 L podwójna kabina rodzinnie z dwójką dzieci na wszelkie wyjazdy i brakuje mi tylko mocy w mieście gdy trzeba dynamicznie włączać się do ruchu. W trasie daje rade spokojnie wyprzedzać na rozpędzie. Reszta pełen komfort. Jechałem tym nowszym z 2022r to odczucie miałem jakbym jechał komfortową osobówką z zapasem mocy. Przypomnijmy sobie jakie auta miały 10 sek do 100km /h jeszcze 20 lat temu.
Ad.3 Zdecydowanie ma, ale nie jako daily rodzinny. Jednakże w Polsce trudno później sprzedać.
Ad.4 Mam kamerę z tyłu, więc jeżeli jest miejsce na Audi A8 to i ja się zmieszczę , więc często uda się zaparkować. Oczywiście są miejsca tylko na Smarta lub Corsę.
Ad.5 Tak w wersji podwójna kabina.
Ad.6 Wolę roletę, bardziej praktyczna i nadal to pickup. Zabudowa pozbawia funkcji pick'up. Na pace woziłem 3 osobową huśtawkę ,rośliny, rowery, kostkę brukową oraz inne ogrodowe materiały, gruz, bagaże, meble gabarytowe, 5 metrowe kantówki itp. Do wszystkiego jeżeli odpowiednio zamocujesz i oznakujesz. Nie wiem jak z przepisami drogowymi, ale fizycznie da się przewieźć naprawdę sporo.

Awatar użytkownika
tadeo
Klubowicz
Kontakt:

Dziękuje, cenne info!

Awatar użytkownika
irko
Auto: Hilux 09
Kontakt:

Post autor: irko »

1. Odliczę od niego 23% VAT bez prowadzenie chorej księgowości

Odliczysz VAT od każdego ale musi być to auto typowo służbowe i jeśli ktoś przyłapie cię na tym że pojechałeś prywatnie będzie kłopotliwie

2. Jak nadaję się jako alternatywa do osobowych samochodów w celu robienia tras po 150 km w jedną stronę zima lato

Ja mam Vigo czyli starszą wersję i to jest możliwe. Revo jest już bardziej osobowe więc nada się

3. Wersja z krótka kabiną w ogóle ma sens?

Nie ma sensu. Przy krótkiej kabinie wewnątrz jedynym miejscem gdzie możesz coś odłożyć jest fotel obok. Jeśli nie potrzebne ci dodatkowy rząd siedzeń weź wersje 1,5 kabiny. Łatwo się dostać to tej „części bagażowej” za fotelami (drzwi otwierane drugie jak w FJ)

4. Jazda i parkowanie po mieście (to chyba pytanie bez sensu, bo wiem że ch..o, no ale może?:)

Największy problem mam pod centrami handlowymi bo alejki robią takie wąskie że trudno się złamać w miejscówkę. Reszta przez 14 lat jak Jędrze pikapem nie sprawiała problemów

5. Czy nadaje sie jako tzw daily

Jak wspomniałem przez wiele lat był to mój podstawowy samochód dla rodziny i do firmy. Nic w nim nie modyfikowałem żeby właśnie nie psuć go na co dzien. Dopiero gdy stał się drugim autem poszły większe koła i terenowa opona itd.

6. Użytkowo, wożenie szpeja budowlanego, itp, czyli korzystanie z niego jak z mini ciężarówki, kupować box, nie?

Ja nie woziłem nigdy sprzętu budowlanego. Na co dzień zabudowa paki bardzo się sprawdza bo masz bardzo dużą zakrytą przestrzeń.

7. Czy może już kupić "amerykańca" ?

To zależy czy masz ochotę jeździć benzyną czy dieslem. Jeśli preferujesz benzynę to Tacoma to świetny wybór

TLC_Ex250

Post autor: TLC_Ex250 »

Ad. 1 odliczenie 100% VAT to:
- zgłoszenie auta do US (vat 26),
- kilometrówka,
- regulamin

ODPOWIEDZ