blokada drążka zmiany biegów manual lc120
Moderator: luk4s7
blokada drążka zmiany biegów manual lc120
Drążek zmiany biegów zablokował się .jest w pozycji luz ,a wrzucony jest 5 bieg .Nie mogę wcisnąć żadnego biegu ,silnik odpala ruszam na 5 biegu ,próbowałem w czasie jazdy coś wcisnąć ale nie ma szans. Czego się czepić ?połączenia drążek skrzynia ?
- Rokfor32
- Klubowicz
- Auto: Wiele. Różnych. Większość Toyoty.
- Kontakt:
Re: blokada drążka zmiany biegów manual lc120
Teoretycznie jest opcja przesunięcia wodzika przez otwór po zdjęciu drążka (całego "kominka"). Ale trzeba dokładnie wiedzieć, jak ta skrzynia jest zbudowana, bo to robota "na wyczucie".
A tak normalnie, to się rozbiera do tego skrzynię (trzeba zdjąć adapter reduktora, czyli tylny karter skrzyni). I ręcznie przestawić wodzik.
Na marginesie - tam są zabezpieczenia przed taką sytuacją. Trzeba się więc naprawdę postarać - albo mocno przywalić autem przy pozycji skrzyni "N". Wówczas bezwładność elementów jest w stanie przestawić wodzik (ale niekoniecznie piątki - może wskoczyć równie dobrze inny bieg. zależy który zdoła to zrobić "szybciej"). No albo pazur wybieraka jest na granicy zużycia (acz nigdy nie widziałem żeby się on potrafił zużyć).
A tak normalnie, to się rozbiera do tego skrzynię (trzeba zdjąć adapter reduktora, czyli tylny karter skrzyni). I ręcznie przestawić wodzik.
Na marginesie - tam są zabezpieczenia przed taką sytuacją. Trzeba się więc naprawdę postarać - albo mocno przywalić autem przy pozycji skrzyni "N". Wówczas bezwładność elementów jest w stanie przestawić wodzik (ale niekoniecznie piątki - może wskoczyć równie dobrze inny bieg. zależy który zdoła to zrobić "szybciej"). No albo pazur wybieraka jest na granicy zużycia (acz nigdy nie widziałem żeby się on potrafił zużyć).